Posted in Hvordan musikken påvirker

Musikk på radio

Musikk på radio Posted on 11th januar 2019

Som eneste land i verden har Norge og norske myndigheter valgt å stenge FM-nettet for å satse på DAB. Det vil si at noen lokalradioer fortsatt sender på FM, men det er DAB-radio som nå skal være den foretrukne plattformen for lytterne.

Man kan si mye om DAB-radio. Noen mener det var unødvendig å kutte ut FM og nærmest pålegge alle å kjøpe DAB-radio. Men det er en annen diskusjon. Det som gjør DAB spennende er at det har åpnet for en rekke nye radiostasjoner.

Aktørene

Det er NRK, MTG og Bauer som dominerer på det norske DAB-nettet. NRK har masse kanaler, hvor mange av dem bare er regionale varianter av P1 eller P1+. Men det har også egne kanaler med jazz, sport og selvfølgelig også alltid nyheter, NRK Klassisk, P3 og MP3. I tillegg er det egne kanaler for den samiske befolkningen, barn og for været.

MTG, som har gjort stor suksess med P4, har utvidet sin programflora med blant annet P8 Pop, P6 Pop, P7 Klem, egen Countrykanal, NRJ ,P9 Reto og P5 Hits.

Bauer, som eier Radio Norge, har utvidet sitt sortiment med Vinyl, Norsk Pop, P24-7 Mix, Kiss, Radio Topp 40, Radio 1 og BIG.

I tillegg til de tre aktørene, er det en del lokale aktører som Radio Metro som operer på DAB, men de sender fortsatt også på FM.

Du kan se en oversikt over radiokanalene på det norske DAB-nettet her:

DAB-kanaler, hvor både de riksdekkende og de lokale kanalene er tatt med.

Varierte musikkanaler

Det første man vil merke seg når man får DAB-radio, er at det er mange kanaler. Nå er det kostbart å etterinstallere DAB i bilen. Noen velger en adapter, men skal man integrere DAB i bilradioen man allerede har, må man regne med å måtte betale flere tusen kroner. Da kan det hende man trenger penger til det, og da bør man sjekke ut dette tilbudet på https://www.centum.no hvor man kan få hjelp til nettopp dette.

DAB er spesielt spennende hvis man ønsker å høre musikksjangere man liker godt selv. Er man glad i rock, er P6 Rock og Radio Rock å anbefale. Spesielt er det moro å høre på Alex Rosén Show på Radio Rock, som man også kan høre som podcast på radioplay.no.

DAB er også en oase for deg som var ung på 80-tallet. P8 Pop spiller all den gode tiden fra dette fantastiske musikk-tiåret. I tillegg kan du også høre noen av radioheltene fra den tiden, som Bjørn Faarlund og Marius Kopperud.

En annen DAB-kanal er Vinyl, som spiller musikk fra 50- 60- og 70-tallet. Kanalen har en utrolig god musikkmiks, hvor man kan høre all den beste musikken fra disse tiårene. På Vinyl har vi fått hyggelige gjenhør med blant annet Vidar Lønn Arnesen som har hatt eget program på lørdager, og også vært å høre i endel andre konsepter. Andre navn som har dukket opp på Vinyl er Christian Borch, Finn Bjelke og Espen Thoresen.

magnetism