Posted in Hvordan musikken påvirker

Musikk – en pengeindustri

Musikk – en pengeindustri Posted on 3rd juni 2019

Musikk er et stort marked, og mulighetene er store for å tjene masse penger. Noen er talentfulle, mens andre må gå veien steg for steg for å komme seg til toppen. I Norge har du plateselskaper som Sony, Universal og Warner. Noen tar også utdannelse innen musikk, men jobber likevel som utøvende artister, eller de jobber kanskje som musikklærere eller innen kulturlivet. Norges musikkhøyskole er nok den skolen i Norge der du får den mest kvalitetsbevisste utdannelsen innen musikk. De tilbyr for eksempel både bachelorgrad, master og doktorgrad. Skolen har søknad og opptaksprøver, og du kan blant annet studere innen utøving, dirigering, komposisjon eller kirkemusikk.

Norsk musikkindustri

Når du skal tjene penger på musikk må du også tenke økonomi. Mange er freelancere og styrer sin økonomi via Frilans Finans sine faktureringstjenester, noe som betyr at man jobber uavhengig av andre og kan styre sin egen økonomi ved hjelp av Frilans finans. Frilans finans tilbyr faktureringstjenester og er et egenansettelsesforetak. De som jobber for plateselskaper har ofte managere som tar seg av dette. Norsk musikkliv er rikt på forskjellige sjangrer, og er spesielt flink med folkemusikk. Både på Vestlandet og Østlandet finner vi rike musikkmiljøer innen folkemusikken og festivaler som setter dette i perspektiv, for eksempel Festspillene i Bergen som arrangeres hvert år. Telemark er et fylke med mye folkemusikk, og hvert år arrangeres Bluesfestivalen på Notodden. Festivalen har gjestet store internasjonale artistnavn, og har bygd opp et image i byen rundt dette.

I Førde har vi Førde Internasjonale Folkemusikkfestival, som satser internasjonalt og gjester artister fra hele verden og lar dem by på sin musikk og kultur. Nå er det slik at musikk ikke bare er musikk, men denne industrien er en underholdningsindustri som er avhengig av flere elementer. Dette går på musikk/dans som ett element, der musikk, koreografi og scenografi utgjør en helhet. Det holder ikke bare å synge pent, her må du også kunne noe mer og by på seg selv. Det snakkes ofte om attitude.

Når vi snakker om musikk og attitude er det lett å komme inn på musikkonkurranser i Norge som blant andre Idol, der utseende også er viktig. Folk bruker mer og mer penger på det å se bra ut, og dessverre er det mye falskt ute og går, og folk gambler for å tjene penger.

Norsk musikk og norske artister

Norge har et rikt utvalg av dyktige artister. Blant andre kan nevnes: Marion Ravn, DDE, Kygo og KEiiNO. Sistnevnte er en nykommer i forbindelse med Melodi Grand Prix. Her gjorde Norge det bra internasjonalt, og kom på en sterk 5. plass i år. Marion Ravn er en dyktig norsk artist som startet tidlig i en duo, og senere gjorde det bra internasjonalt. DDE er Norges svar på rock «n» roll og er tidløse, musikken deres er likt av hele det norske folk. Viktig er det at de synger på norsk. Kygo er en Dj som produserer EDM-musikk fra gutterommet, og har blitt en internasjonal helt.

magnetism