Posted in Udødelige musikksjangre

Blues

Blues Posted on 25th oktober 2018

En sjanger som har gitt elementer til mange av dagens mest populære sjangre, inkludert rocken, er den legendariske bluesen. Blues-sjangeren lever i dag ikke bare gjennom sjangre den har vært med på å inspirere, men også som ren sjanger.

Blues kan spores tilbake til afroamerikanske miljøer i sør-statene i USA, med såkalte «work songs», som var sanger som slavene sang under arbeidet. Den afrikanske sang-stilen, kalt Call-and-response, blandet med europeiske harmonier, gir oss den bluesen vi kjenner i dag.

En av de første, litt renere stilartene kalles delta blues, oppkalt etter elveleiet i Mississippi. Delta blues er en gammel country blues-stil som typisk benytter seg av slide-gitar og munnspill. Et av de største navnene innen delta blues er Robert Johnson, som nyter nærmest gudelig status blant nålevende blues-musikere, og han var bare 27 år da han døde. Det gikk overnaturlige rykter «bluesens bestefar», som han gjerne blir kalt. Det sies at han egentlig ikke hadde noe musikalsk talent, og at de andre blues-gitaristene ignorerte ham, da han som ung og ambisiøs gitarist ville spille med de store gutta.

Sagnet sier at Johnson møtte på djevelen ved et veikryss i Mississippi, hvor djevelen fortalte at han kunne gjøre Johnson om til den berømte musikeren han alltid hadde drømt om å være. Selvsagt for en god pris – Johnsons sjel. Johnson skal ha takket ja, hvorpå djevelen tok gitaren hans og stemte den på en spesiell måte. Etter dette ble Johnson en utsøkt gitarist, og kunne nå leve av musikken. Myte eller ei, Johnson og legenden om han er en av grunnene til bluesens udødelighet.

Fordi mange legendariske rockegitarister innrømmer at de ikke hadde vært der de er i dag hvis det ikke hadde vært for de gamle blues-legendene som Johnson, B.B. King og Muddy Waters, står mye av dagens populærmusikk på skuldrene til den opprinnelige bluesen. Den såkalte Chicago-bluesen de to sistnevnte var med på å skape, var med på å inspirere yngre musikere, også utenfor USA. Dermed ser vi at bluesen er et utgangspunkt for det meste av både pop og rockemusikk fra 60-tallet og utover.

Selv om dagens blues-artister har gått bort fra det nakne delta blues-uttrykket fra Mississippi-deltaet, lever uansett sjangeren i beste velgående. Til og med i Norge har vi blues-festivaler hvert eneste år, rundt om i landet.

magnetism