Posted in Hvordan musikken påvirker

Musikk og identitet

Musikk og identitet Posted on 1st juni 2019

Har du noen gang tenkt over hva slags musikk du hører på, og hvorfor? Trykker du bare på play og lar det skurre og gå, eller setter du på en sang som passer til humøret ditt? Ofte er det ikke tilfeldig hva slags musikk vi hører på, og musikken er faktisk en del av vår identitet.

Musikk og identitet henger nøye sammen. Noen hører på det som vennene hører på, mens andre skaper en helhetlig personlig identitet med klær, sko og musikk. Noen går dypt inn i musikken helhetlig og tar en utdannelse i musikk, og dermed får de et profesjonelt forhold til musikk.

Musikk er viktig i mange sammenhenger, og noen ganger bruker vi musikk spesifikt, for eksempel i begravelse, i terapi eller i undervisning. Det finnes mange ulike sjangrer, og mange musikkinteresserte har én favorittsjanger og fordyper seg i denne. For eksempel festivaler har ofte et tema der de arrangerer konserter rundt dette. Musikk kan brukes i mange sammenhenger, og derfor er det en så viktig del av livet vårt.

Musikk og klær

Har du tenkt på at hvordan du ser ut og hvordan du kler deg sier noe om hva slags musikk du liker?

Hva slags sko liker du? Går du med elegante sko, skatesko eller Converse? Viking har et bredt utvalg av ulike sko som virkelig setter identitet i perspektiv, og får oss til tenke over hvem vi er ut ifra hvilke sko vi liker.

Et band som virkelig setter musikk og identitet på dagsorden er Surferosa og frontfigur Mariann Thomassen. Med deres punk- og rockmusikk og fargerike kostymer blir vi blåst av banen. Dette sier noe om hvor viktig klær og image er i musikk, og hvordan musikk blir formidlet i det offentlige. Noen ønsker å formidle noe spesielt med sin musikk, for eksempel fortelle om noe de har opplevd eller hvor de kommer fra. Mariann Thomassen er flink til å fremheve seg selv og hvor hun kommer fra, og viser dette gjennom musikken. Hun viser det ikke bare gjennom musikken, men også gjennom hvordan hun går kledd og hvordan hun opptrer. I den artikkelen fra Dagbladet blir vi kjent med henne etter at Surferosa er oppløst og hun lanserer seg selv som solo-artist.

En annen norsk artist som er flink til å kle seg, og som viser tydelig hvordan musikk og identitet henger sammen, er Morten Abel. Han er gjennomført fra topp til tå, og bruker til og med hatt. I en artikkel fra NRK uttrykker han sin ekstase etter å ha fremført en konsert med sitt band Mods.

En klassisk artist som har fått mye oppmerksomhet for sin stil er Elvis Presley. I denne artikkelen fra NRK/P3 leser vi om hvorfor han ble han en favorittartist for så mange.

magnetism